3 gode råd til bedre søvn

posted in: Sunde tips | 0

Kender du det, at det kan være fuldstændig umuligt at falde i søvn, når du virkelig skal, men usandsynligt nemt midt i samfundsfag? Det kan være som om din hjerne lyser op og vil igang med alverdens ting lige præcis kl. 22 hver aften og den nærmest ikke kan tvinges til at stoppe før kl. 4 om morgenen. 

Der er en god forklaring på det og den kan være god at kende, når du skal forklare det til dine forældre eller lærere, eller bare fordi du måske kan hjælpe dig selv lidt bedre, hvis du ved, hvorfor din hjerne leger med dig hver aften..

 

Hvorfor sover vi egentlig?

Søvnen er vores krops måde at give sig selv ro og tid til at gøre rent og rette op på ubalancer. Mens vi sover skylles hjernen fri for affaldsstoffer og alt det vi har oplevet og lært igennem dagen lægges ind på de rette hylder eller smides i skraldespanden, hvis vi ikke har brug for det. Hvis vi ikke sover, så vil hjernen ikke have mulighed for at rense sig igennem og det vil være sværere for os at huske de ting vi lærte dagen før. Derfor påvirker en dårlig søvn din arbejdsevne og dine karakterer.

Under søvnen får vores organer en pause, hvor de frisker sig op og skilder sig af med affaldstoffer, så de kan klare en dag mere med tryk på. Vores organer kan kun regenerere, når vi slapper af og vores nervesystem slapper af. Det gør det lettest mens vi sover, men kan også gøre det i en rigtig dyb afspænding (savasana).

 

Hvorfor er jeg mere træt om vinteren?

Der er en fuldstændig logisk forklaring på, hvorfor vi er mere trætte om vinteren. De fleste har et meget større behov for hvile og søvn om vinteren, når det er mørkt. Det er fordi vores krop følger lyset. Kroppen kan godt mærke at solen er fremme i længere tid om sommeren og den kan bestemt også mærke, at det bliver mørkt kl. 15 om vinteren.

Udfordringen er bare, at vores samfund ikke er sat op til, at vi sover mere om vinteren. Efter at Thomas Edison opfandt elpæren og skabte klart lys selvom solen var gået ned, er det blevet midre acceptabelt at gå tidligt i seng og lyset har haft den effekt at det kunstigt prøver at narre os til at tro at solen ikke går ned.

Der var en periode omkring 1960‘erne, hvor man gjorde grin med folk, der sov mere end 5-6 timer om natten, for det mente man ikke var nødvendigt og at det var spild af tid. Heldigvis er der kommet meget mere forskning nu og folk er blevet mere opmærksomme på at få de 8 timer som en voksen bør sove.

 

Hvor mange timer skal jeg sove?

Gennem vores teenageår udvikler hjernen sig helt vildt meget og hurtigt. Derfor har en teenagehjerne brug for mere søvn end en voksen hjerne. De anbefales at teenagere sover mindst 8-10 timer i gennemsnit hver nat. Da det er et gennemsnit har den opmærksomme læser nok opdaget, at det kan være, at du føler et større behov om vinteren og et mindre behov om sommeren og det er også helt okay.

Du ved at du har sovet nok, når du vågner veludhvilet. Det vil sige, at du vågner og føler dig frisk og klar og også føler dig frisk i løbet af dagen. Hvis du har sovet for lidt kan det være svært at stå op og du vil med stor sandsynlighed falde i søvn midt i matematiktimen.

 

Den største udfordring for en teenager

Det der gør det hele endnu mere svært for dig som teenager er, at dit system og din døgnrytme helt naturligt er indrettet lidt anderledes end dine forældres og dine små søskendes. Fra naturens side (og af uforklarlige og upraktiske årsager) har teenagere en døgnrytme, der betyder at de kan have utroligt svært ved at falde i søvn før kl. 22 og endnu sværere ved at stå op kl. 6 eller 7.

Kan du kende det?

Du kan være en af de heldige, der kan sove anytime og let kan gå i seng kl. 21 sammen med din lillebror og derfor også er frisk igen kl. 7 næste morgen. Men du kan også være en af de mange, som ligger med vidt åbne øjne kl. 24 og bare tæller timerne der er tilbage før du skal igang igen.

 

3 gode råd til bedre søvn

Det kan være fristende bare at sige, at det er naturens skyld og forsøge at overtale sine forældre til at man gerne må komme forsent i skole, men helt holdbart er det jo ikke. Og det er nok også de færreste forældre, der vil hoppe på den vogn. Så hvad skal du gøre?

 

RUTINE

Selvom du tænker, at du hader rutiner og helst vil undgå dem, så er det sådan at vores krop fungerer bedst med faste rutiner. Kroppen kan mærke, hvad klokken er og hvis den er i en god rutine, så kan den faktisk også finde ud af at vække dig på et bestemt tidspunkt hver dag, den kan finde ud af, hvornår du har brug for mad, for at komme på toilettet og en masse andet.

Derfor er den bedste måde at få en god stabil søvn hver nat at skabe dig en aftenrutine. Din aftenrutine kan starte allerede klokken 20, hvor du giver kroppen de første tegn på at det snart er tid til at skulle sove. Det kunne være at lægge computeren væk og slukke mobilen, tage nattøj på, lytte til en bestemt rolig sang, som du godt kan lide, lave lidt yogaøvelser eller sidde lidt i stilhed.

Du børster selvfølgelig tænder og du skal sørge for at din aftenrutine er til at holde og passer med at du ligger i din seng senest kl. 22. Hvis du vil læse dig selv i søvn, så sørg for at være i seng kl. 21.30.

Den tid du står op om morgenen er mindst ligeså vigtig. Du skal altså sætte dit ur til at ringe på samme tid hver morgen og mens du er ved at vænne dig til din rutine SKAL du stå op første gang uret ringer selvom du hellere ville dø. Det er virkelig vigtigt, for eller vænner kroppen sig aldrig til det.

Du må ikke sove til middag mens du skaber din rutine. Du skal holde dig vågen og først sove igen, når du går i seng om aftenen.

SPIS DIG MÆT FØR KL. 19

Vi får energi, når vi spiser. Det gælder både når vi spiser de store måltider og når vi snacker. Der er faktisk tit mere energi i de små snacks end der er i de store måltider, så dem skal du passe godt på efter kl. 19.

For at din krop kan falde til ro og blive træt er det vigtigt at du får godt med mad til aftensmad og ikke føler dig sulten inden du går i seng. Du skal sørge for at få dine kulhydrater, som giver en god mæthedsfornemmelse og ligger lidt tungere i maven. Kulhydrater er f.eks. pasta eller kartofler.

Undgå sukker og alt for mange proteiner og vitaminer om aftenen. De holder dig vågen fordi der er meget energi i dem. De er bedre tidligt på dagen.

SLUK LYSET (OG MOBILEN)

Vi kommer ikke udenom det.

Som sagt bliver vores krop lidt forvirret, når den ved at solen er gået ned, men der stadig er lys. Det gælder især for det lys, der kommer ud af mobiltelefonen, computeren og fjernsynet. Det tager hjernen et sted mellem 1-2 timer at falde til ro og skabe nok sovehormon til at du kan falde i en god dyb søvn, så hvis du kigger på din mobil en sidste gang lige inden du lægger hovedet på puden vil det påvirke din evne til at falde i søvn og sove tungt.

Det smarteste du kan gøre er at anskaffe dig et vækkeur, der ikke er din telefon og sætte mobilen til opladning langt fra din seng kl. 20. Så er den ude af billedet og du er sikker på at den er ladet op næste morgen.

Leave a Reply