At finde lyset i mørket

posted in: Sunde tips | 0

At finde lyset i mørket

Skrevet af Liv Astrid Bengtsson

Når mørket overtager udenfor, må vi skabe lyset indeni. Balancestillinger og akrobatisk yoga kan hjælpe os med at føle os lette og fokuserede i en mørk tid.

Måske kender du til følelsen af at blive træt og trist i de mørke måneder af året. At føle dig ligeså grå og tung, som verden omkring dig ser ud. At have svært ved at komme ud af starthullerne og ikke kunne finde energi til ret meget andet end at ligge stille. Jeg kender det i hvert fald. I mange år har jeg lidt af vinterdepressioner. Af at have en månedlang grundfølelse af at være ked af det, og ikke kunne sætte en finger på, hvorfor jeg mon var ked af det. Når man lider af vinterdepressioner, findes der typisk ikke en årsag til, hvorfor man er ked af det – der er ikke en bestemt ting, man kan sætte fingeren på og sige: ”Det er dét der, jeg er ked af”. Hvis der gjorde, ville man kunne tage fat på det og forsøge at få det til at blive bedre.  Men det kan man ikke – og tit er tristheden over at være trist, det allersværeste at håndtere. Det kan blive en uendelig cirkel af tristhed.

Der findes en forklaring!

Der er en meget simpel forklaring på, hvorfor mange rammes af vinterdepressioner. Når vi får mindre dagslys, udskiller vores hjerne færre af de stoffer og hormoner i kroppen, som gør os glade – de har nemlig brug for naturligt dagslys for at vokse og løbe rundt i vores krop. Måske kender du følelsen af at være let og glad efter en gåtur på en klar og lys dag, eller efter en dag med dasen i solen? Hjernen elsker sol- og dagslys og bliver så glad, at det producerer masser af gode stoffer, som drøner rundt i kroppen hos os. De giver glæde, energi og overskud. Når der ikke er adgang til al det dagslys, som hjernen har brug for, kan vi mangle netop det – glæde, energi og overskud. Det kan være svært at nå udendørs og nyde lyset i vintermånederne, når det er mørkt, når man står op og tager i skole og mørkt igen, når man tager hjem.

Få energi og godt humør, trods mørket...

Men der er heldigvis nogle ting, som jeg synes, hjælper på både humøret og energien på trods af mørket. At bruge kroppen aktivt og udfordrende, at være sammen med gode venner og at grine sammen med andre!

I yoga bruger vi ofte balancestillinger til at træne vores balance og evne til at fokusere. Men de er også et super godt redskab til at finde letheden i kroppen. Til at modvirke følelsen af at være tung. At tænke fingerspidserne helt op mod loftet. At mærke benet strække sig dobbelt så langt bagud, som det egentlig er. At tænke tåspidserne så tæt på at røre ved himlen, at de næsten bliver lidt kølige af den våde dug i skyerne. Ved at udføre dine balancestillinger med et fokus på lethed, at tænke kroppen opad svævende, fremfor ned i underlaget, kan du måske fornemme det tunge smelte ud af kroppen og ned i jorden, så du selv bliver let som en fjer og næsten letter fra jorden! Gode balancestillinger at prøve dette fokus af i er for eksempel Træet, Danseren, Halvmånen og Kriger III.

Træn dine grinemuskler med akroyoga

De fleste af os oplever, at det er svært at forblive helt alvorlig og fokuseret, når vi øver akrobatiske yogastillinger sammen med vores venner. Når vi skal kravle på hinanden, løfte hinanden eller selv løftes på, bliver vi ofte så udfordrede, at smilene breder sig og grinemusklerne sættes i gang. Hver gang, man prøver og det går galt – så griner vi. Og når en stilling eller formation endelig kan holdes i bare få sekunder, så er smilene ikke til at tørre af igen i lang tid bagefter. Yes, det lykkedes! Akrobatisk yoga giver os både følelsen af samhørighed, fællesskab og masser af glæde. Prøv for eksempel at se, hvor mange I kan være i en pyramide, ved at bygge den bredere og bredere. Eller se, om I kan lave en hel cirkel af hunde med hovedet nedad og benene på hinandens rygge, så ingen har fødderne på jorden.

Til sidst vil jeg nævne et element som især gør sig gældende for at løfte humøret. At huske at lege. At te dig fjollet. At give dig selv lov til at se tosset ud, lave gakkede bevægelser og grine, når din krop ikke kan koordinere med din hjerne eller med sig selv. Når vi i cirkus yoga leger, at vi skal spejle hinanden, gribe mange bolde på en gang, når vi skal hoppe, stoppe og klappe samtidig eller tage et familiefoto som om, vi var én stor bavianfamilie, så giv dig hen til det og hav det sjovt med det. Når vi griner, frigiver vi nogle af de stoffer i hjernen, som får os til at føle os godt tilpas længe efter. Når vi griner af os selv og griner sammen med andre, fylder vi vores kropslige lager op med positivitet og overskud, som skaber energi.

Bliv ved med at lege - hele livet!

Mange mennesker kommer til at stoppe med at lege på et tidspunkt i deres liv. Der er masser af alvorlige ting, som vi skal tage os af gennem livet, men hvis vi ikke husker at blive ved at lege ind i mellem – at tage lidt let på tingene – så kan vi nemt blive overvældet af alt det alvorlige. Små børn leger helt af sig selv, det er en naturlig del af deres liv og udvikling, men som vi bliver ældre og teenagere og voksne, så skal vi somme tider sættes lidt i gang med at lege. Derfor: Grin løs, giv dig hen og skab dig tosset!

 

Liv elsker at undervise og hun har et hold hver onsdag hos SheZone på Nørrebro kun for piger. Så føler du dig til vintertrist kan du få fyldt grinedepoterne op. Holdet er startet, men du kan sagtens nå at melde dig til! Læs mere i vores kalender... 

Leave a Reply